Diafon sistemi; genellikle iş yeri ve apartmanlarda sesli iletişimi sağlamak için kullanılan dahili konuşma sistemine verilen ad olarak tanımlanabilir. Yani daha basit bir anlatımla, bas-konuş prensibiyle çalışan bir telsiz gibi düşünülebilir. Diafon çalışma prensibi temelde merkez diafona bağlı şube diafonlar aracılığıyla gerçekleşir. Konuşma ünitesi üzerinde bulunan butona basıldığında konuşma durumuna geçilir. Buton bırakıldığında ise dinleme durumuna geçilir. Yani kullanıcılar arasında tek yönlü iletişim sağlanır. Konuşmanın sona ermesinden sonra da diafon otomatik kapanır.
Diafon modelleri, kullanım yerine (iş yeri, apartman, taksi durağı vb.) ve ihtiyaca göre çeşitlilik gösterebilmektedir. Apartman diafonlarında, daireler arası ve kapıcı arama temel işlev olmakla birlikte daha gelişmiş diafon çeşitlerinde kapı otomatiği kontrolü,yangın alarmı çalıştırma, görüntülü konuşma gibi özellikler de bulunabilmektedir.
İnterkom; diafon sistemi ile aynı işlevlere sahip olmasının yanında daha fonksiyonel bir yapıya sahiptir. Genellikle işyeri ve apartman gibi yerlerde, güvenliği sağlama amaçlı olarak da kullanılan interkom sistemleri, ihtiyaca göre çeşitlilik gösterir. Fonksiyonel ve modüler bir yapıya sahip olması nedeniyle bireysel ve çok kullanıcılı kullanıma uygundur.
İnterkom çeşitlerinin, uygulanan sistem yapılandırmasına göre özellikleri değişebilir. İnterkom cihazı tercih edilmesi durumunda kullanıcılara sunulan avantajlar şöyle sıralanabilir;
İnterkom sistemi seçiminde; öncelikle ihtiyaç duyulan özellikler belirlenip bakım giderleri düşük, ihtiyaca yönelik ürünlerin ve satış sonrası hizmet konusunda kendini kanıtlamış firmaların tercih edilmesi, kullanıcıların yararına olacaktır.
Özellikler
Tek bir ikon üzerinden kata asansör çağırma özelliği.